KC1 sloopt calder2 vakkundig
29 oktober 2011 (door Marcel Canoy)
Met opnieuw de magische Chinese GM en de niet minder kleurrijke Marokkaanse AM in de gelederen wist KC1 ook zijn tweede wedstrijd in een 8-2 overwinning te laten eindigen . En wederom kunnen we niet zeggen dat het onverdiend was.

Christov had vooruit gespeeld tegen Lars Vereggen en mocht na een paar onnauwkeurigheden blij zijn met remise. Op de dag zelf ging het evenwel als een zonnetje.

Zoals gewoonlijk was de AM weer het eerst klaar. En wederom speelde hij alles a tempo en dweilde hij zijn tegenstander casual op. Zijn enthousiasme kende geen grenzen want zelfs toen zijn tegenstander door zijn vlag was gegaan in verloren stelling en had opgegeven, vroeg hij of hij niet toch mocht doorspelen. Jeugdig, maar niet per se netjes. Het werd met een glimlach begroet gelukkig.

Ook Robnaldo was snel klaar. Ik begon me net zorgen te maken omdat zwart een kansrijke minoriteitsaanval had, maar de man lette niet goed op en Rob deelde de mokerslag Txe6 uit, waarna ze snel in het doosje konden. Dek had toen al een theoretische remise gedaan, waardoor de tussenstand 3-1 was.

En dat werd al heel gauw meer. Benjamin Go viel al voor de tweede keer in, weer met zwart, en weer een soepel puntje. In een Panov had wit niets en toen hij ook nog ging offeren op e6 ging het snel mis. Een kwaliteit moest ingeleverd worden en zwart had alle troeven in handen en won soeverein. 4-1

Div kwam lekker uit de opening, had even een dipje in het midden, maar raakte niet in paniek en won al met al regulier toen de tegenstander in tijdnood met zijn stukken in de knoop kwam. 5-1 for the good guys.

Quinten Ducarmon stond de hele partij prettig met wit op bord 1 en verzilverde zijn positionele voordeel op meesterlijke wijze. Lekker Quinten! 6-1

De stand werd wat draaglijker voor de sympathieke Oeteldonkers toen de kabouter zich mat liet zetten na aanvankelijk prima te hebben gestaan. 6-2.

Wouter speelde grootmeesterlijk . Er leek niets aan de hand (ik schat +0). Maar elke zet werd het ietsje beter voor wit. De afloop kun je dan raden. Pionnetje pakken, paard laten verdwalen, afwikkelen, vrijpion door laten lopen. 7-2.

Het spektakel kwam ditmaal van de captain zelve. Na een uiterst mistige tijdnoodfase offerde ik een dame tegen paard loper en twee vrijpionnen. Niemand had enig idee hoe het stond. De AM al helemaal niet, want hij sprak de historische woorden “hé coach je staat een dame achter’. Het bleek uiteindelijk toch te moeilijk voor de damepartij. Na wat gemanoeuvreer en wat driehoekjes links en rechts stonden de stukken goed en konden de vrijpionnen niet meer tegengehouden worden. En passant rekende de coach ook met de absurde stelling af dat als de Canoy maar niet zou winnen het team dan wel zou winnen.

Uitslag zie http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-competitie/2011-2012/klassen/1b