Wochdag voor KC2: winst in Leeuwarden
30 oktober 2011 (door Ron van Wezel)
Zaterdag 29 oktober 2011 gaat de boeken in als een Wochdag. Zo-n dag wordt voorafgegaan door een avondje flink doorhalen in de kroeg. Na jezelf op deze beproefde wijze voorbereid te hebben, slaap je een paar uurtjes (voor de vorm) en sta je ruim op tijd (zeker 10 minuten voor aanvang) op voor de wedstrijd. Je spettert wat water op je gezicht en fietst zo snel je kunt naar de afgesproken plek. Aldaar aangekomen verwittig je je coach en medespelers, dat je vandaag een punt gaat scoren. Je negeert de fronsende blikken, schuddende hoofden en lastige vragen over ELO. Je laat je vervoeren naar de speelzaal, neemt plaats en hakt je tegenstander van het bord. Je neemt voor de verandering maar eens een pilsje.
Ja, vandaag was een Wochdag. Allereerst voor de meester zelf. Origineel spel van Wouter (met zwart) tegen FM Tondivar leverde een gevaarlijke aanval op, die wit behoedzaam had moeten neutraliseren. Toen hij een lichte verzwakking van zijn koningsstelling toeliet, ging Wouter er met een stukoffer dwars doorheen. Wit moest afwikkelen naar een verloren eindspel, dat onze man foutloos uitspeelde.
Miguoel had het in de auto door de groene Friese weiden al over normen gehad, en hij mocht het laten zien tegen IM Migchiel de Jong. De IM had ergens remise kunnen en moeten maken, maar toen hij te optimistisch speelde wist Mig af te wikkelen naar een gunstig eindspel. Dit leidde hij normwaardig naar winst.
Het was vandaag ook een Pijpdag. In een lastige Siciliaanse stelling leek Peter (wit) het doelwit te worden van taktisch vernunft van Erik Sparenberg, maar hij wist nog net het juiste tegengif te vinden. Toen de zaken onder controle waren was het de beurt aan de Pijp om met combinatoire wendingen de partij naar zich toe te trekken.
Bij Ron van Wezel (zwart op 6) kwam de geliefde opening op het bord. Witspeler Bas van der Lijn probeerde zwart te overrompelen met een vroege koningsaanval. Met de eigen koning nog in het midden, en een onontwikkelde damevleugel was dit plan echter te riskant. Ron opende op klassieke wijze de stelling en hoewel de witspeler inventief en taai bleef spelen, was er uiteindelijk geen redden aan: 0-1.
The Joop kwam uit tegen Eddy Scholl, voormalig kampioen van Nederland en in de vorige ronde nog de bedwinger van GM Jan Smeets. Een scherp gevecht ontstond waarin op een gegeven moment bijna alle witte en zwarte stukken hingen. Yorick besloot vervolgens om ook zijn paard dan maar in te zetten. Na wederzijdse fouten in tijdnood leek onze man de overhand te hebben, maar de zwartspeler wikkelde aalglad af naar een remise eindspel. Een vrolijke partij die beide heren hadden kunnen winnen, remise was daarom wel terecht.
Van minder wochgehalte waren de partijen van Rob, Jan en Elwin. Ik was getuige van de situatie waarin Rob met nog 6 seconden op de klok zijn veertigste zet uitvoerde. Niets aan de hand leek het, stelling ongeveer gelijk, remise. Echter enige tijd later bleek Rob’s elektronische vlag toch gevallen te zijn, wellicht wegens een technisch mankement van de apparatuur. De wedstrijdleider had dit allemaal niet persoonlijk gevolgd, maar meende toch een nul te moeten uitdelen. Een vreemde gang van zaken.
Buurman Jan Bakker (wit op bord 5) leek goed te staan, zo uit mijn ooghoeken, maar ergens ging het mis. Ik heb Jan niet meer kunnen spreken wat hier gebeurd is, volgens ooggetuigen ging er een belangrijk pionnetje verloren. Jan 0 uit 2 in de competitie, dat is lang niet meer voorgekomen.
Onze debutant Elwin had een solide stelling, leek een verdwaalde pion buit te maken, maar liet zich toch de kaas van het brood eten.
Na deze negatieve berichten kunnen we afsluiten met positief nieuws. Oude rot maar KC2 debutant Gerard Snijders speelde inventief tegen een op papier sterkere tegenstander. Hij liet een toren verdwalen op de koningsvleugel, maar de witspeler heette geen Gelfand (als u begrijpt wat ik bedoel) en Gerard kwam ongeschonden uit de complicaties te voorschijn. Nette remise!
En dan Vincent op 7. Hij overspeelde zijn tegenstander in het vroege middenspel en stond op een gegeven moment een volle toren voor. Hij gaf de partij nog bijna weg in de tijdnoodfase, maar op een Wochdag komt alles weer goed. Vincent was in de eindfase weer helemaal bij de les en won alsnog. Daarmee het beslissende punt scorend voor de eerste overwinning van KC2 in de 1e klasse KNSB!
Bij de Chinees in Overveen wachtte André Vlug ons op. Op het meegebrachte zakschaakbord werd door de KC-ers les gegeven. Het kan nu niet meer lang duren voordat de 1700 weerstand doorbroken wordt en we de 1800 gaan testen.

Philidor 1847 (2226) - Kennemer Combinatie 2 (2142) 4 – 6
1. IM Migchiel de Jong (2385) - Miguoel Admiraal (2261) 0 - 1