Sobere overwinning KC2 tegen De Eenhoorn 2
9 januari 2011 (door Ron van Wezel)
Zaterdag 8 januari 2011: KC2 verslaat De Eenhoorn 2
In de lagere klassen raken we steeds meer gewend aan het optreden van topspelers, ingehuurd door ambitieuze verenigingen op weg naar hogere doelen. GM Harmen Jonkman (ELO 2411) trad vandaag op in de Promotieklasse en verloor van Tjark Vos (1857). Een zure middag voor de ELO puntjes. In “onze” klasse 2B speelt bijv. Matthew Sadler (2618), een speler uit de internationale top 100.
KC2 wilde niet onderdoen en huurde een Noord-Afrikaanse topspeler in. Deze geweldenaar opereerde aanvankelijk incognito (te laat komen om de pers te ontwijken, een capuchon voor de ogen dragen enz.) maar openbaarde zich dan toch als Hicham Boulahfa. Tegenstander Jerrel Thakoerdien was niet onder de indruk en bereikte bijna de remisehaven. Bνjna – want klasse verloochent zich niet, en Boulahfa maakte het eindspel op meesterlijke wijze af. Hierdoor liepen wij wel een rondje bier mis. 5 uit 5 dit seizoen voor onze Marokkaanse meester.
Op het tweede bord won Jan Bakker op soepele wijze van Alexander Geerts. Ik heb niet alles gezien maar het leek een overwinning uit het boekje. Dominantie in het centrum met een vorstelijk paard op e5 en striemende lopers op b2 en d3, gericht op de zwarte koning. Kwestie van openbreken en mat zetten, hetgeen Jan deed.
Op 3 bereikte Benjamin Go niet veel tegen Ritsema. Hij sloeg een vroeg remiseaanbod af, waar hij later spijt van kreeg toen pardoes een pion werd weggeblunderd. Benjamin had nog wel compensatie maar hij probeerde te vroeg te oogsten, waarna wit terugsloeg en een loper won. Tegenstribbelend werd zwart vervolgens naar de slachtbank geleid.
Op 4 speelde Ron van Wezel aanvankelijk een modelpartij a la Nimzowitsch. Zwart werd ingesnoerd en moest een kwaliteit offeren om erger te voorkomen. Echter Ron opende te vroeg de stelling waarna Buikstra met een creatief stukoffer nog voor gevaar wist te zorgen. Maar een toren plus vrijpion extra is wel erg veel en precies spelend wist Ron de vis op het droge te krijgen. Dat was wel nodig, want op dat moment was de strijd nog in volle gang. Jules (5) was het langste bezig tegen Eenhoorn-teamleider Rob Mulder. Na een ingewikkeld middenspel bereikte Jules een kansrijk toren/paardeindspel, maar hij ging niet optimaal met zijn kansen om waardoor de rollen werden omgedraaid. In de eindfase, met ieder nog 1 minuut of zoiets voor de rest van de partij, werden de gekste capriolen uitgehaald – resterend in remise. Terechte uitslag hier, denk ik.
Peter Pijpers (6) is hot dit jaar en ook nu vloeide er weer een meesterstukje uit zijn vingers, ook al speelde hij tegen ιιn van zijn gehate openingen. Kleine dreigingen werden grote, en Wilko van de Gracht bezweek onder de druk. 4.5 uit 5 in KC2, we zijn hier getuige van een revival.
Op het zevende bord zat onze gewoonlijk solide invaller Pieter Kroon, maar hij had zijn dag niet. Aardenburg speelde goed, materieel ging verloren en Pieter scoorde een zeldzame nul in KC2.
Bord 8 bleef lang leeg in afwachting van Wouter. Op het laatste moment werd Pim Beers bereid gevonden om in te vallen tegen een piepjonge tegenstander. Met een uur achterstand op de klok wist Pim knap een dame/toreneindspel te bereiken met een pion meer. Dat bleek niet te winnen, toch een belangrijk halfje!
Zo blijven we lekker bovenaan meedoen. De volgende ronde staat de kraker Amersfoort – KC2 op het programma!
KC2 – De Eenhoorn 2 5-3
1. Hicham Boulahfa (2066) - Jerrel Thakoerdien (2024) 1-0
2. Jan Bakker (2231) – Alexander Geerts (2023) 1-0
3. Benjamin Go (2091) – Ronald Ritsema (2025) 0-1
4. Ron van Wezel (2142) – Arjon Buikstra (2006) 1-0
5. FM Jules van Doeland (2167) – Rob Mulder (1977) remise
6. Peter Pijpers (2012) – Wilko van der Gracht (1997) 1-0
7. Pieter Kroon (2030)– Piet Aardenburg (1816) 0-1
8. Pim Beers (1822) – Sureyo Bekkink (1843) remise