Aalglad KC2 ontglipt Amersfoort: 4-4
13 februari 2011 (door Ron van Wezel)
Aalglad KC2 ontglipt Amersfoort: 4-4
Reeds weken, nee maanden voor de wedstrijd tegen Amersfoort was er maar één topic, namelijk onze opstelling. Het ging daarbij om de vraag: op welk bord zit GM Matthew Sadler (2623)? Wij hadden een Kamikazepiloot gevonden die zich vrijwillig wilde opofferen aan de Engelse superGM, maar Amersfoort bleek het pokeren met de bordindeling beter te beheersen. Wij dachten te weten: hij speelt altijd met zwart. Hij zou dan op bord 1 kunnen zitten (tegen onze Kamikazepiloot) of op bord 3 (tegen invaller Vlug). Het werd bord 2. “Ze hebben ons genaaid” mompelde één van onze spelers van Marokkaanse afkomst.
Schaakles voor Hugo
Zo mocht Hugo aantreden tegen een speler die ooit in de top 10 van de wereld genoteerd stond. Hugo kan geweldig schaken zeker als hij wordt uitgedaagd door (op papier) sterkere tegenstand, en hij heeft dit seizoen al vele plusremises gescoord tegen de coryfeeën van de tweede klasse. Maar Sadler is van een andere orde, en Hugo werd stapje voor stapje teruggedrongen en uiteindelijk tot overgave gedwongen. In de analyse legde Sadler uit hoe het zwarte systeem echt gespeeld moet worden. Volgens onze mannen een fantastische gratis schaakles.
Wouter sloopt De Bouter
Zo kreeg de Kamikazepiloot een andere target, de heer Lukas Boutens. Wouter (1981) tegen De Bouter (2167). Wouter probeerde een soort Nakamuragambiet (Dh5) wat door de zwartspeler waarschijnlijk als een provocatie werd gezien. Met een rode waas voor de ogen ging hij te ver in zijn winstpogingen waarna Wouter de partij eenvoudig maar effektief afmaakte.
Onverwacht debuut Vlug
Mijn halfbroer André Vlug was eigenlijk meegegaan als coach, maar moest onverwacht aan de bak aan het derde bord tegen Jeroen Bugel (2113). In de opening stond hij gewoon beter, en probeerde een goed geplaatst remiseaanbod. Helaas was Bugel zich bewust van zijn ratingsurplus van ruim 400 punten, en André moest zijn debuut in de 2e klasse KNSB met een nul bekopen. Toch weer een ervaring rijker op weg naar de magische 1800 grens.
100% no more
We zijn een beetje verwend geraakt door de resultaten van Hicham dit seizoen, en het punt was al met potlood op het notatieformulier gezet. Edoch, met zwart tegen 2200+ kwam Hicham er deze keer niet doorheen. Van de Berg laafde zich weliswaar al tijdens de partij aan de geneugten van het gerstenat, maar dit had - helaas - geen grote invloed op zijn spel. Hicham won een pion, maar moest een dubbelpion toelaten om de witte compensatie binnen de perken te houden. Het resterende toreneindspel was potje.
NoGo
Go of NoGo? Het werd NoGo. Op het laatste moment verhuisde Benjamin naar bord 8, en wisselde hij van kleur. Misschien bracht dit hem van zijn stuk. Feit was dat hij moest aantreden tegen één van Amersfoorts sterkere spelers, FM Dimitri van Leemt. Benjamin speelde het zoals gewoonlijk agressief, ten koste van positionele concessies. De vorm was er niet en de Amersfoorter strafte de gemaakte fouten af. Een bittere nul aan een bord waar we punten wilden pakken.
My narrow escape
Op bord 6 had de teamleider onvoldoende nachtrust genoten. Tot een uur of 4 des nachts was hij op Internetschaak te vinden waar hij beter de bedstede had kunnen opzoeken. Tijdens de partij tegen Reedijk was zijn vertroebelde geest niet in staat om stellingen door te rekenen, waardoor op kritieke momenten veilige maar te slappe voortzettingen gekozen moesten worden. Toen de remisehaven in zicht kwam ondernam hij nog een onverantwoorde winstpoging, die tot verlies had moeten leiden. Gelukkig voor het team wist de Amersfoorter geen raad met de geboden kansen zodat Ron wist te ontsnappen met een halfje. Geen beste partij.
De giganten maken gelijk.
Het moest dus weer van Jan Bakker en Peter Pijpers komen, die een 4-2 achterstand moesten wegwerken. Jan speelde weer zo-n klassieke partij zoals je die alleen in leerboekjes tegenkomt. Ging ongeveer alsvolgt: openingsvoordeeltje bereiken en uitbouwen door winst loperpaar; loperpaar ruilen tegen pionwinst; stelling vereenvoudigen en eindspel uittikken. Chapeau.
Peter Pijpers heeft de dubieuze gambietjes afgezworen en sindsdien blijkt hij indrukwekkend sterk te kunnen schaken. Zijn partij tegen Van Nieuwenhuizen was een goed voorbeeld wat een Pijpers vermag. Hij is zelf nog het meest verbaasd over zijn metamorfose; met een dromerige blik in zijn ogen liet hij ons al tijdens de partij weten wat er in hem omging. Na afloop vertrok hij met onbekende bestemming, als Lucky Luke na afronding van weer een succesvol avontuur.
Zo kwamen we goed weg, daar in Amersfoort. We begonnen min of meer met een 2-0 achterstand en gezien het ratingverschil van meer dan 150 punten kan deze 4-4 als een overwinning gevierd worden. De competitie in 2B blijft ongemeen spannend!

Amersfoort (2198) - Kennemer Combinatie 2 (2046) 4 4
1. Lukas Boutens 2167 - Wouter Roggeveen 1981 0 - 1