Game over voor KC2
10 april 2011 (door Ron van Wezel)
De dag begon zo veelbelovend. Een heerlijk lentezonnetje, een kopje koffie op het terras van de enige uitspanning in De Lier, FM Jules weer van de partij in blakend welzijn. Lekker wegdromen bij de verhalen van Hugo en Wouter over mooie doch gewillige dames. Een AM, twee BMs en een FM kunnen opstellen. Wat kon er eigenlijk misgaan tegen degradatiekandidaat WSC? Waren wij niet KennemerCombinatie 2, trotse tweede in 2B, ongeslagen sinds 2009? Gingen wij vandaag niet gewoon kampioen worden, omdat AAS ging verliezen van Amersfoort? Lees en huiver.
Op het eerste bord kon de voorbereiding van Wouter de prullenbak in, omdat WSC zich had ingesteld op een taktische opstelling onzerzijds. Tegen Johan Valstar kreeg onze jongste BM een Scheveninger op het bord. Bij afwezigheid van Benjamin Go wilde Wouter de honneurs van onze chinese caveman waarnemen, en offerde zonder blikken of blozen een volle toren. Het leek kansrijk, maar in het Siciliaans heeft zwart schier onuitputtelijke resources om de verdediging te voeren. Toen de stelling uiteindelijk vervlakte waagde Wouter een wanhopige winstpoging gezien de stand van de wedstrijd. Het leverde hem een nul op.
Op twee wilde Hugo eindelijk een 1 op zijn conduitestaat krijgen maar het zat er zaterdag niet in. Na een rustige opening ging de vlam in de pan. Hugo kwam een stuk voor, maar Marnix Hofman had compensatie en kreeg een winnende aanval na enkele onnauwkeurigheden van onze man. Toen de zwarte koning aan de wandel moest door een mijnenveld van witte stukken was het snel gedaan.
Jan Bakker op het derde bord had een plusje in de opening, en wikkelde af naar een ogenschijnlijk gunstig eindspel. Dat is Jan meestal wel toevertrouwd, maar Menno Pietersma wist aan te tonen dat er niet meer dan remise in zat. Opnieuw een tegenvaller voor ons.
Hicham op 4 mocht het laten zien tegen Timon van Dijk (2222). Snel en routineus spelend overzag hij een eenvoudige wending, die hem dwong om zijn belangrijke witveldige loper op te geven. Ook in het vervolg was Hicham niet geheel bij de les. Toen hij in bedenkelijke stand ook nog een kwaliteit verloor, kon de partij niet meer gered worden. Een nederlaag van AM Hicham in de externe, daarvoor moeten we ver terug in de tijd…
Op het vijfde bord zat ik lekker bij de deur van het terras in het zonnetje, hetgeen de concentratie niet ten goede kwam. Daarbij was ik net teruggekeerd uit Azië, en de biologische klok stond nog op avondtijd. Gelukkig kwam mijn favoriete variant op het bord, zodat ik de opening slaapwandelend kon doorkomen. Mijn tegenstander Michiel van Woerden kwam langzaam maar zeker in een troosteloze stand terecht, en hij had ergens hard aan de noodrem moeten trekken. Toen dat niet gebeurde, kon ik de partij redelijk eenvoudig binnenhalen.
Op zes speelde Jules tegen Paul Brasser (2166). In prima stand probeerde Jules een kuil te graven voor zijn tegenstander, maar viel er zelf met donderend geweld in.
Dan Peter Pijpers. Ook hij kreeg zijn favoriete variantje op het bord, en op gewone dagen is dat een punt. Maar niet op zaterdag 9 april 2011. Tegenstander Kindt speelde actief tegen, offerde een paar pionnen om lijnen te openen. Ik vreesde zelfs voor Peter’s eerste nul dit seizoen, maar dat bleek te pessimistisch. Remise was een terecht resultaat, aldus De Pijp.
Tja, er is niet veel moois te schrijven over deze wedstrijd beste mensen. Ik had graag uiteengezet hoe Pieter Kroon met ragfijne manoeuvres het betonschaak van Johan Voorberg sloopte. In werkelijkheid overzag Pieter een paardvork, die hem dwong de dame te geven voor twee stukken. De uitslag laat zich raden.
Een 6-2 nederlaag, brrrr. De vriendelijke Westlanders ontpopten zich weer eens als wolven in schaapskleren. Vorig seizoen kostte de 4-4 tegen dit team ons eerste de promotie, en nu werd de droom van KC2 bruut verstoord. Gelukkig was er mooi nieuws uit Rotterdam: KC1 kampioen!! Met overvloedig bier en champagne werd onze nederlaag bij de Overveense chinees weggespoeld. We will be back.

WSC 1 - Kennemer Combinatie 2 6 – 2
1.Valstar,J.R.(Johan) 2059 - Roggeveen,W.(Wouter) 1 – 0