Kennemer Combinatie 2 (!) promoveert!! Deel 1
15 mei 2011 (door Ron van Wezel)
Kennemer Combinatie 2 Kampioen

The most beautiful thing we can experience is the mysterious
(Albert Einstein)

Dit is het verslag van een Mysterie. HET kondigde zich aan op vrijdagavond, toen ondergetekende met vluggeren de ongekroonde snelschaakkoning Rob Duijn met 4-2 versloeg. Voor het eerst in 25 jaar. HET manifesteerde zich nogmaals op zaterdag tijdens de wedstrijd, toen ik meende René Bakker in KC1 te zien spelen. Dat moet uiteraard een visioen geweest zijn. En HET openbaarde zich uiteindelijk volledig tijdens het kampioensdiner voor KC1. Halfbroer Vlug en ik checkten de KNSB uitslagen op mijn PDA. Tergend langzaam en microscopisch klein kwam klasse 2B in beeld en daar stond het volgens André: “Kennemer Combinatie 2 is kampioen”. Onze reactie: onmogelijk. We controleerden de uitslagen, ook op andere telefoons, en er stond toch werkelijk dat AAS en Amersfoort verloren hadden. We knepen elkaar in de arm, we werden niet wakker; de droom was echt…
Maar Goethe zei het al, niet ieder mysterie is een wonder. Want een mysterie kan soms worden verklaard. Zelfs in het geval van het mysterieuze kampioenschap van KC2 kan ik een tipje van de sluier voor u oplichten. Maar slechts een tipje dames en heren, want de toekomstige concurrentie uit de 1e klasse KNSB leest mee.
Allereerst is er het talent. Het jeugdige talent van Hicham, Wouter en Hugo bijvoorbeeld; hun schaaktalent doet slechts onder voor hun feest- en versierkunde. En neem een Jan Bakker, die op schaken zit. Tel daarbij op het eeuwige talent van spelers als Peter Pijpers, Jules van Doeland en Pieter Kroon, en zelfs een Ron van Wezel, en het is duidelijk dat de emmer overloopt van potentie.
Dan is er de schoonheid. Aanschouw de klassieke partijen van Jan Bakker. De torenoffers van Wouter (volgens het adagium van Tal: “some sacrifices are sound, the rest are mine”). En natuurlijk de Kroon-Benoni, een openingssysteem dat doet denken aan de absurdistische schoonheid van een Dali.
Er is ook een snufje magie. U vraagt zich wellicht af, waarom KC2 in de vorige ronde kansloos van WSC verloor. Het antwoord is dat Benjamin Go er niet bij was. Al verloor hij zelf de laatste 5 ronden al zijn partijen, Go is onze talisman.
Maar de belangrijkste factor is ongetwijfeld de teamgeest. De wil om te winnen, gepersonificeerd in karakters als Hicham en Pijpnaldo, maakt het mogelijk dat gewonnen wordt van teams met massa-s ELO meer. Dat zullen we nodig hebben komend seizoen… Het inpassen van invallers is ook geen issue. André Vlug, Pim Beers en Ronald Keizer scoorden samen een mooie 50%. Als teamleider was het slechts een kwestie van de poppetjes op de juiste plaats neerzetten. Met een beetje steun van Caïssa.