Kennemer Combinatie 2 (!) promoveert !! Deel 2
15 mei 2011 (door Ron van Wezel)
Het kan goed zijn dat de lezer het voorgaande (zie Deel 1) als flauwekul terzijde wil schuiven. Wel, laten we dan eens kijken naar de wedstrijd van zaterdag 14 mei 2011 van KC2 tegen ZSC Saende. Oordeel zelf.
Op het eerste bord speelde Hugo tegen Jan-Bart Abcouwer. Een sterke tegenstander, maar waar was IM Hans Klarenbeek? Die was er wel, als toeschouwer. Zie daar, de talisman aan het werk. De magie was niet voldoende om Hugo te helpen in zijn partij, volgens eigen zeggen ging hij er kansloos af.
Jan Bakker op 2 zat tegen een Nijlpaard aan te kijken, het was warm in de speelzaal, en na 15 zetten vond Jan het wel best. Een halfje dichter bij de overwinning, zullen we maar zeggen. Op 3 speelde Ron van Wezel tegen ex-collega Hans Galjé, de regerend Noord-Hollands kampioen. Hans weet veel van schaken en Ron kwam dan ook niet lekker uit de opening. In het middenspel wist de witspeler zijn voordeel vast te houden. Tijdens de uitvluggerfase bleek echter de achilleshiel van Hans – als strateeg mist hij soms de taktische finesses. Hij drong met de koning de zwarte stelling binnen, om er vervolgens achter te komen dat hij midden op het bord mat ging.
Een ander eeuwig talent, Peter Pijpers, offerde een pion tegen Eric Bark voor aanvalskansen. Helaas waren die kansen snel voorbij toen Bark handig de dames wist te ruilen. Dat Peter een paard/loper eindspel met vette pion minder gewoon remise wist te houden was bijzonder. Zo sloot Pijpnaldo het seizoen af met de topscore van maar liefst 7.5 uit 9, bravo.
Hicham wilde zelfvertrouwen winnen op een lager bord, en we troffen de AM daarom aan op bord 5. Hij kreeg te maken met Dennis Rosegg, die hij na lang en (soms) diepzinnig manoeuvreerwerk wist te verslaan. Natuurlijk wilde Hicham zijn partij uitgebreid etaleren tijdens het diner. We hebben hier te maken met een fenomeen, ik kan me niet herinneren ooit een verliespartij van onze AM te hebben geanalyseerd.
Benjamin (6) kon het weer niet brengen. Na een start van 3 uit 3 dit seizoen kwamen de nullen, en zaterdag moest hij opnieuw onder het juk door, tegen een op papier niet zo heel sterke tegenstander. Gelukkig gaat Benjamin komend seizoen een monsterscore neerzetten.
Op 7 deed Wouter wat er van hem verwacht werd: een toren offeren (“torens zijn voor losers”) en winnen in de aanval. In de analyse bleek het allemaal niet helemaal te kloppen, maar OK in het man tegen man gevecht over-the-board gelden andere wetten.
Jules op 8 had iets van 500 ELO-punten meer dan de heer Sjaak Veth, die tijdens de partij ook nog eens geplaagd werd door een gebrek aan chocomel. Dat moest Jules winnen, en dat deed-ie ook toen Veth een toren in de aanbieding deed.
U moet toch toegeven beste lezer, was hier niet de juiste mix van talent, schoonheid, magie en teamspirit aan het werk? Nog maar enkele jaren geleden speelden we met dit team in de promotieklasse van de NHSB. Nu zijn we gepromoveerd naar de 1e klasse KNSB. Als dat geen teamprestatie van formaat is. Mede dankzij de onmisbare steun van mensen als TD Ad Hendrikse, KC1 leider Marcel Canoy (spaarde ons zoveel mogelijk), en Frans Arp (dank voor de invallers). Samen kom je tot ongelooflijke prestaties. Ik sluit deze prachtige dag en nacht af met een quote van Winston Churchill:
It-s not enough that we do our best; sometimes we have to do what-s required.

KC2 – ZSC Saende 1 5-3
1. Hugo Gorissen (2056)– Jan-Bart Abcouwer (2188) 0-1