KC2 geeft het weg tegen De Eenhoorn
17 september 2011 (door Ron van Wezel)
Zaterdag 17 september 2011: het debuut van KC2 in de 1e klasse KNSB, tegen het sterke Eenhoorn. Het werd een alleszins redelijk optreden, maar helaas keerden we chineeswaarts zonder punten. Dus wat waren de excuses?
Misschien was het gewoon plankenkoorts, of gebrek aan “hardheid”. Schaaktechnisch konden we aardig mee, en een overwinning behoorde zeker tot de mogelijkheden. Maar aan het einde van de rit kwamen we toch tekort.
De wedstrijd begon slecht. Jan Bakker was zo snel naar huis dat sommige spelers zich afvroegen of hij wel mee had gedaan. Het schijnt dat Jan iets blunderde. Ook De Joop spande zich niet bovenmatig in tegen Mark van Ojik, maar incasseerde wel een halfje. Ron van Wezel kreeg een dynamische stelling tegen Daan Zult, onderschatte een kwaliteitsoffer van zijn tegenstander, en deed toen een dame in de aanbieding. In de strijd der FM-s werd Jules van Doeland hardhandig opgeknoopt door Martijn Monteban. Dat was dus 0.5-3.5.
Toch zag het er goed uit, want behalve Ronald stond de rest van het team op een bepaald moment huizenhoog gewonnen. Miguoël versloeg Peter Doggers. Hij offerde een kwaliteit waarvoor uitstekende compensatie werd verkregen. Toen Mr Chessvibes probeerde een tegenaanval in te zetten, werd hij mat gezet. Pieter Kroon stond een kwaliteit vóór na een demonstratie van de kracht van de Kroon-Benoni. Helaas liet hij zijn dame één zet te lang instaan… waarna nog tevergeefs werd geprobeerd een vestig te bouwen. Ook Vincent gaf materiaal weg tegen Mukhtarov in een zeer kansrijke stelling. Gelukkig was zijn stelling goed genoeg om nog met remise weg te komen.
Het slot was nog mooi voor KC2, maar de wedstrijdpunten waren al op weg naar Hoorn. Peter Pijpers, debuterend in de 1e klasse, zette zijn zegereeks van vorig seizoen rustig voort. In zijn lijfopening liet hij zich niet afleiden door WIM Arlette van Weersel en won op fraaie wijze. In de slotstelling kon Peter een pion laten promoveren waarbij elke (minor)promotie tot mat zou leiden. Ronald Keizer keepte zijn partij solide naar remise tegen Ron Deen.
Op het laatste bord vond het treffen Roggeveen – Langedijk plaats, altijd een spektakel om naar uit te kijken. En we werden niet teleurgesteld. Na een absurde opening van Wouter (wit) sloegen bij Ardjan de stoppen door, en hij begon op maniakale wijze materiaal te offeren. Op een gegeven moment stond Wouter een toren en een stuk voor. “Consolideren” komt echter niet voor in Wouter-s woordenboek. Hij begon ruimhartig hout terug te geven, waarna uiteindelijk een eindspel op het bord kwam van Loper (Wouter) tegen drie pionnen (Ardjan). Het was niet duidelijk of dit nog te houden was voor Wouter, maar het slot paste bij deze prachtpartij: 1-0.
Volgende keer in Leeuwarden moet het beter mannen.
KC2 – De Eenhoorn 4.5-5.5
1. Yorick ten Hagen (2168) - Mark van Ojik (2316) ½ - ½