Vernieuwd KC1 slaat hard toe
18 september 2011 (door Marcel Canoy)
Vriend en vijand weten het. KC haalt zijn spelers uit alle hoeken en gaten. Geheime wapens uit de omgeving van Raalte, Houten en Polen mochten nog even warmlopen. Maar de rest mag er ook zijn. We halen zeer talentvolle studenten op uit Leiden en Amsterdam. Dan dalen we af naar het verre Terneuzen en tot slot laten we een heuse Chinese GM en Marokkaanse AM opdraven als invaller. We schamen ons nergens meer voor bij KC these days.

Alle gekheid op een stokje. KC doet gewoon aan eigen kweek en netwerken. En de rest heet globalisering. De geheime wapens zijn spelers uit de regio die toevalligerwijs even (of minder even) elders wonen. De nieuwe jongens komen uit ons netwerk en de exotische invallers zijn gewoon Kennemerboys. Ronselpruttelaars dus even dimmen graag. En het werkt, de sfeer zat er meteen goed in en het toch fatsoenlijke Paul Keres (gemiddelde rating 2200) werd met een keiharde en niet geflatteerde 8-2 het bos in gestuurd.

Andre Vlug had voor de tijdelijke locatie gezorgd, een heuse voetbal/softbal kantine. Niet ieders keus uiteraard, maar ik ben blij dat Andre door het agendagebroddel van het Denksportcentrum toch de lastige klus heeft geklaard om op korte termijn voor 4 teams op zaterdag een accommodatie te vinden. De kleine ongemakken nemen we op de koop toe en we hopen dat onze vrienden van het Denksportcentrum volgend keer beter opletten.

Dan de wedstrijd. AM Blaf is een aparte speler. De eerste keer dat hij in KC1 zou invallen, liet hij mij weten dat hij in principe beter kon schaken dan zijn rating deed vermoeden. Nu loopt onze Blaf niet over van bescheidenheid, maar hier had hij gewoon een punt. Als hij in de groove is, is hij voor niemand bang, speelt hij vlot (tegen het arrogante aan, optisch gezien) en speelt hij sterk. Zo ook dit keer. FM Smits werd argeloos van het bord geschopt en onze man had nog meer dan een uur over. 1-0 4 the good guys en een lekker begin.

DiV en Dek speelde allebei tegen mensen met zon 50 punten minder en dit keer zag je dat. Bij DiV was niet veel aan de hand, maar hij was altijd in controle en had ruime tijdovermacht. In tijdnood ging het mis. Lennart had ook alles steeds onder controle. Pion voor en alle kansen. Misschien niet op zijn allerhardst afgemaakt maar een terecht punt. Een snelle 3-0.

En dat werd al heel gauw 5-0. Wouter Spoelman speelde een heel complexe partij. Even leek het voor de leek (wij dus) dat wit gevaarlijke compensatie had voor de geofferde pion, maar na een grootmeesterlijke terugtocht De4-a8, bleek opeens alles geconsolideerd en ging het licht snel uit bij IM Wemmers. Onze Chinese GM (GoMeester) had ik listig zwart gegeven opdat hij zich niet zou stukofferen met een van zijn duistere gambietjes. Dan blijkt Benjamin namelijk gewoon een goede schaker die wat pionnen pakte en de witte wanhoopsacties in tijdnood rustig pareerde en het punt incasseerde.

Wat bleef er over? David leek voordeel te hebben en in tijdnood allerlei tactische kansen te hebben om materiaal te veroveren, maar zwart redde zich handig zodat het remise werd. Hetzelfde lot trof Quinten Ducarmon die een waarschijnlijk gewonnen eindspel net niet wist te verzilveren. En de captain speelde een correcte remise, waar niet veel woorden aan vuil gemaakt moeten worden. Uitslag zie http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-competitie/2011-2012/klassen/1b